Zonnepanelen op platte dak liggen op een onderconstructie die met ballast op haar plaats wordt gehouden. Voor elk dak geldt dat er maar een beperkte hoeveelheid extra gewicht mag worden aangebracht. Een constructierapport is hierin bepalend. Ondanks een juiste installatie conform het ballastplan van de onderconstructieleverancier was het zonnestroomsysteem toch niet stabiel. Dit is onveilig dus snelle actie was vereist.

Analyse

(weer) Modellen zijn niet altijd betrouwbaar. Door hogere elementen op het dak bleek de wind in een bepaalde hoek extreem veel zuigkracht te ontwikkelen. Om te voorkomen dat het zonnestroomsysteem hierdoor zou ‘liften’ was veel extra ballast benodigd. Dat kon het dak niet dragen. Een andere oplossing was benodigd en werd door Everday gevonden; het veld zodanig verstevigen dat het als ‘een plaat’ functioneert. Interne kennis over mechanica, de goede samenwerking met een constructeur en de leverancier van de onderconstructie leidde tot een inventieve oplossing.

Resultaat

De onderconstructie werd verstevigd met kruisverbanden waardoor het veld zich mechnisch ging gedragen als een plaat. Extra ballast was niet nodig. De opgedane kennis kan ingezet worden bij de engineering van nieuwe zonnestroomsystemen waar de draagkracht van het dak een bottleneck is.