Het zonnedak van VCK Logistics in de haven van Amsterdam bleek – na analyse van de productiedata – onder te presteren. Door onze service-engineers werd op locatie geconstateerd dat de zonnepanelen ernstig vervuild waren met meeuwenpoep. Een uitdaging want het dak is meer dan dertig meter hoog.

Aanpak

In overleg met VCK Logistics werd afgestemd wanneer toegang tot het dak mogelijk was zonder hun bedrijfsprocessen te verstoren. Dit voor zowel inspectie(s) als naderhand voor de schoonmaakwerkzaamheden. Ook de aanvoer van osmose water naar het dak was hierbij een belangrijk aandachtspunt.

Resultaat

De zonnepanelen zijn grondig schoongemaakt en daarmee produceren zij weer maximaal. Gelijktijdig is het systeem geheel nagekeken en zijn kleine herstelwerkzaamheden uitgevoerd. Daarmee was het probleem opgelost.
Everday heeft VCK Logistics geadviseerd om preventieve maatregelen te nemen om herhaling voorkomen. Zij heeft ervaring met diverse oplossingen om vogels te weren. In deze situatie is gekozen voor een laser opstelling die de meeuwen verjaagt. Dit is een goede oplossing, de panelen zijn niet opnieuw vervuild door de meeuwen.