Resultaten

1. Gestandardiseerde & gecentraliseerde monitoring

Met SynaptiQ hoeven we niet langer verschillende portals van fabrikanten te controleren. Al onze data zijn gecentraliseerd op één platform, wat de monitoring veel efficiënter maakt.

2. Aangepaste dashboards

Onze klanten kunnen makkelijk dashboards op maat aanpassen, en zo in één beweging voldoen aan zowel interne als externe vereisten.

3. Snelle & eenvoudige inzichten

De analysetools en dashboards bieden ons meteen de juiste grafieken en visualisaties, waardoor we snel tot een volledige breakdown analyse kunnen komen.

4. Oplossing voor gegevensopslag

Al onze data worden opgeslagen in SynaptiQ. Ze zijn altijd toegankelijk en blijven onze eigendom.

 

De uitdaging

1. Gebrek aan een uniforme en allesomvattende prestatie-analyse

Het ontbreken van een gestandaardiseerde analyse die gegevens van meerdere bronnen integreert, leidt tot moeilijkheden bij het monitoren en prestatiebeheer.

2. Moeilijke toegang tot ruwe gegevens

Het is voor een zonnestroominstallateur een hele uitdaging om de prestaties van zonnestroominstallaties nauwkeurig te beoordelen en te beheren omwille van een beperkte toegang tot klantgerelateerde ruwe gegevens en het feit dat de eigendomsrechten bij de klant liggen in plaats van bij de fabrikant.

3. Onnauwkeurige productieschattingen

We ondervonden moeilijkheden bij het effectief monitoren en beoordelen van de prestaties van zonnestroominstallaties vanwege het ontbreken van een nauwkeurige en betrouwbare methode om de verwachte prestaties te berekenen.

 

Karel Lambers, Technisch Asset Manager bij Everday
“SynaptiQ is voor ons al meer dan 5 jaar een excellent platform. Het biedt een snelle storingsanalyse en opvolging. De mogelijkheid om accurate dashboards te maken, heeft ons geholpen om onze klanten de inzichten te geven die ze echt nodig hebben. De keuze voor SynaptiQ is een van de beste beslissingen die we destijds genomen hebben.”

 

De oplossing

We kozen voor SynaptiQ omdat het een open platform is dat gebruikers volledig in staat stelt hun activiteiten en beslissingen te beheren. Het werkt onafhankelijk van de datacommunicatieapplicatie, kan alles integreren in het portaal en is compatibel met alle hardware.

1. Meer controle: SynaptiQ Asset Operations biedt meer controle over de configuratie van zonne-energiesystemen, datacommunicatielijnen en de toegang tot ruwe gegevens op de server, waardoor effectievere analyses, operaties en rapportage mogelijk zijn.

2. Diepgaande inzichten: SynaptiQ Asset Operations biedt diepgaande inzichten in de prestaties van zonnestroominstallaties, inclusief gestandaardiseerde analyses en dashboardtemplates voor snelle inzichten, datavisualisatie en -analyse.

3. Nauwkeurige energieproductie: SynaptiQ biedt ook inzicht in on-site irradiatie en verwachte energieproductie op basis van irradiatie- en systeemconfiguratie, zelfs zonder on-site irradiatiemeetsystemen, waardoor nauwkeurigere energieproductieprognoses mogelijk zijn.

4. Uitgebreide analyse van de underperformance: de digital twin biedt een uitgebreide analyse van de underperformance, en SynaptiQ biedt een diepgaande analyse wanneer monitoring niet direct de oorzaak van de underperformance kan vinden.

 

Huidige SynaptiQ applicatie

1. Verbeterde monitoring en snelle actie: met SynaptiQ Asset Operations monitoren we onze installaties overal en kunnen omvormerstoringen dankzij de Digital Twin snel worden opgemerkt en aangepakt.

2. Efficiënte foutoplossing: de taakbeheerfunctie van Asset Operations automatiseert interventieplanning door automatische taken te creëren wanneer fouten worden gedetecteerd. O&M-managers en field center coordinators kunnen zich beter voorbereiden en on-site interventies inplannen.

 

Ries van Kuijk, Solar Data & Engineering bij Everday

“Als verantwoordelijke voor operationele monitoring kan ik met vertrouwen zeggen dat SynaptiQ heel gebruiksvriendelijk is. Het biedt snelle en waardevolle inzichten over de prestaties van al onze zonnestroominstallaties.”

 

Waarom SynaptiQ

  • Toegang tot satellietdata en Digital Twin voor een uitgebreide prestatieanalyse van de zonnestroominstallaties.
  • Oplossingen voor dataservers en databeschikbaarheid voor aangepaste dashboarding via API.
  • Compatibiliteit met alle soorten hardware voor eenvoudige integratie in het monitoringsysteem.
  • Gebruiksvriendelijke user interface met handige templates en analysedashboards, en de mogelijkheid om een aangepast klantenportaal aan te maken.

 

Over 3E

3E is een toonaangevend technologie- en SaaS-bedrijf dat digitale oplossingen en expert services levert die de prestaties van duurzame energieassets maximaliseren. Als betrouwbare partner voor data services leveren we toekomstgerichte en makkelijk te implementeren oplossingen voor de hele levensduur van een project, en dit ter ondersteuning van ontwikkelaars, asset managers, operators, investeerders, EPC-contractors en IPP’s.

3E’s one-stop digitaal platform SynaptiQ biedt een compleet gamma aan top SaaS-oplossingen voor ontwikkeling, operationeel asset management en analyse. Daarnaast levert 3E verschillende expert services voor technische en strategische besluitvorming en engineering.

Via samenwerkingen met universiteiten en pioners in de industrie blijft 3E innoveren op het vlak van duurzame energie en digitalisering, en streeft ernaar om de meest geavanceerde energy intelligence en op AI gebaseerde oplossingen in de sector te bieden.