Wat is curtailment?

Als de zon volop schijnt, wekken zonnestroominstallaties veel op. Soms schroeven we de opwek op die momenten met opzet terug. Dit noemen we flexibel afschakelen of curtailment. Maar waarom zou je de opwek bewust terugschroeven? In dit artikel leggen we u uit waarvoor het afschakelen dient.

Curtailment betekent letterlijk inperking van de energieopwekking. De zonnepanelen onderbreken via de omvormers hun opwekking. Dit houdt in dat de zonnepanelen alleen stroom uitleveren als het pand daarom vraagt, met als doel om niet terug te leveren aan het energienet.

Hoe gaat curtailment in zijn werk?

Er worden meters geplaatst op het punt waar uw bedrijfspand is aangesloten op het net. De meters registreren continu of er stroom in het pand wordt verbruikt. Als de meters merken dat de piek bereikt wordt, ofwel er wordt meer geleverd dan verbruikt, dan gaan de omvormers terug in vermogen. Hierdoor is de levering van de zonnepanelen weer gelijk aan het verbruik in het pand.

Hoe interessant is curtailment voor uw zonnestroominstallatie?

Curtailment is met name interessant voor bedrijfspanden met een relatief hoog stroomverbruik in gebieden waar het net vol zit. Bij panden met een laag verbruik, en netcongestie (waar geen of slechts beperkte terug levering aan het net mogelijk is) zou een dak vol zonnepanelen niet of slechts een klein deel van de tijd op volle kracht kunnen leveren. Dit komt het rendement van uw zonnestroominstallatie niet ten goede.
Wilt u hier graag meer over weten? Wilt u profiteren van de voordelen die curtailment met zich meebrengt? Onze experts helpen u graag op weg met een goed advies voor uw zonnestroominstallatie.